Nieuws & blog website
Kweekvlees-in-lab-Sitelease" alt="Wat is kweekvlees en hoe wordt het gemaakt?">
24 juni 2024 | supportai

Wat is kweekvlees en hoe wordt het gemaakt?

Er is toenemende aandacht voor duurzaamheid en ethisch verantwoorde voedselproductie. Kweekvlees is daarom de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp geworden in de voedingsindustrie.

Maar wat is kweekvlees eigenlijk? Hoe wordt het diervriendelijk vlees geproduceerd en wat zijn de voordelen ervan ten opzichte van traditioneel vlees? En is kweekvlees al beschikbaar op de markt? Met alleen al 1 biopsie kan al 20.000 ton vlees worden geproduceerd.

Wat is kweekvlees?

Kweekvlees (ook wel slachtvrij vlees, in-vitrovlees of laboratoriumvlees genoemd) is een innovatief alternatief voor traditioneel vlees. Het voorkomt slachten van miljoenen dieren.

Met speciale technologieën, zoals celkweek en stamceltechnologie, kunnen wetenschappers vlees produceren in laboratoria. Het is een duurzamere oplossing voor de groeiende vraag naar vlees. Ook pakt het ethische en milieukwesties aan.

Hoe wordt laboratoriumvlees geproduceerd?

Kweekvlees-in-lab-Sitelease

In het proces worden stamcellen uit een dier afgenomen. Dit gebeurt met plaatselijke verdoving waarbij het dier niet lijdt.

Vervolgens worden de stamcellen in grond of een ander materiaal geplaatst, waar planten in kunnen groeien. Hierin worden ze gestimuleerd om zich te delen tot spiercellen.

De voedingsbodem bevat alle voedingsstoffen en omgevingsfactoren die cellen nodig hebben. Dit helpt bij het groeien en vormen van spier- en vetweefsel. Water, voedingsstoffen, vitamines, warmte en zuurstof zijn nodig. Uiteindelijk kan het weefsel worden geoogst en verwerkt tot diervriendelijk kweekvlees.

De voordelen van kweekvlees

Blije koeien in een wei-Sitelease

Milieuvriendelijkheid: Kweekvlees heeft een aanzienlijk lagere ecologische voetafdruk dan traditioneel vlees. Omdat het geproduceerd wordt in laboratoria, vereist kweekvlees minder land, water en voedsel voor de productie.

Er is een studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Environmental Science and Technology’. Uit deze studie blijkt dat de productie van laboratoriumvlees 96% minder broeikasgassen veroorzaakt.

Omdat er minder veehouderijen nodig zijn, kunnen ook veel gebieden bebost worden. Voor meer informatie wordt er naar de Dierenbescherming verwezen.

Diervriendelijkheid: Bij de productie van kweekvlees worden geen dieren geslacht. In plaats daarvan worden stamcellen afgenomen van levende dieren. Hierdoor wordt het leed van dieren in de vleesindustrie verminderd.

Gezondheid: Diervriendelijk vlees wordt geproduceerd onder gecontroleerde omstandigheden in laboratoria. Hierdoor is er minder kans op besmetting met ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. Tevens kan kweekvlees worden aangepast om het vet- en cholesterolgehalte te verlagen. Met als gevolg dat het een gezonder alternatief is voor traditioneel vlees.

De impact op het milieu

Kweekvlees kan de luchtvervuiling met 93% en klimaatimpact tot 92% verminderen. Ook wordt er 78% minder water gebruikt vergeleken met reguliere productie, aldus (Sinke, et al 2023). De Universiteit van Oxford zegt dat diervriendelijk vlees beter is voor het milieu. Dit geldt volgens hen nog steeds over 100 tot 400 jaar.

Beschikbaarheid en regelgeving

Steeds meer mensen weten wat kweekvlees is. In Nederland is het nog niet beschikbaar. Alleen twee bedrijven in de verenigde Staten en Singapore verkopen het.

Op het moment dat kweekvlees in Europa verkocht mag worden, zal dit niet meteen grootschalig gebeuren. Restaurants kunnen een van de eerste aanbieders zijn.

Dit proces duurt helaas lang. Vitrovlees aanbieden tegen een schappelijke prijs is nog namelijk een grote uitdaging is op wetschappelijk vlak. Ook moet het kweekvlees nog worden beoordeeld door de European Food Safety Agency (EFSA). Wil jij niet alleen beter zijn voor het klimaat, maar ook productiever te werk gaan? Het blog ‘Productiviteit verhogen bij afstandswerk’ geeft jou waardevolle inzichten.